Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Eigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder. Deze verplichting geldt ook als eigenaren een nieuwe woning laten bouwen.
Bron: Rijksoverheid
Een energielabel voor woningen geeft aan:
- of een woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A++++-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label.
- hoe de woning energiezuiniger kan worden. Denk aan isolatie van het dak of het plaatsen van zonnepanelen.
- of de woning makkelijk van het gas af kan. En of dak, vloer of ramen nog (extra) isolatie nodig hebben om over te stappen op een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. In slecht geïsoleerde woningen heeft een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet geen zin.
Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd (zogenoemde isolatieniveau). En hoe dak, vloeren en ramen van een woning optimaal geïsoleerd kunnen worden (zogenoemde streefwaarden). Bij een oude woning liggen de streefwaarden lager dan bij een nieuwe woning. Als een dak, vloer of raam optimaal is geïsoleerd, vermeldt het energielabel dat het voldoet aan de standaard voor woningisolatie.
Bron: Rijksoverheid
Alleen volgens de NTA8800 gecertificeerde energieprestatieadviseurs mogen het energielabel opnemen en registreren in de landelijke database van de Rijksoverheid.
Een energielabel is 10 jaar geldig. De ‘geldig tot’-datum staat vermeld op het label. Verkoopt of verhuurt u uw woning en is deze datum overschreden? Dan vraagt u een nieuw energielabel aan.
Bron: RVO
Verkoopt of verhuurt u een recreatiewoning? Dan bent u verplicht een geldig energielabel aan de nieuwe eigenaar of huurder aan te bieden en om deze te vermelden in uw eventuele advertenties. Vanaf 1 januari 2024 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) of recreatiewoningen het energielabel hebben. Adverteert u met de woning in commerciële media? Zorg dan dat in de advertentie de labelklasse (A++++ t/m G) staat. Dit hoort ook bij de verplichting. U riskeert vanaf 1 januari 2024 een boete als na controle van de ILT blijkt dat een verplicht energielabel voor uw recreatiewoning ontbreekt.
Bron: RVO
Ja, energielabels zijn terug te vinden in de landelijke openbare database van de Rijksoverheid EP-online.nl. In de zoekbalk vul je je postcode + huisnummer of registratienummer in.
Afhankelijk van de grootte van de woning duurt de opname gemiddeld 1 uur.
Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Bij sommige woningen of bijzondere gebouwen is een energielabel niet verplicht
Bron: Rijksoverheid
Een energielabel is niet nodig voor de volgende gebouwen:
- Een gebouw dat onteigend is en vervolgens wordt gesloopt.
- Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
- Gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën.
- Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2. Bijvoorbeeld een tiny house, woonboot of woonwagen.
- (Agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking, bijvoorbeeld fabriekshallen.
- Gebouwen die ten hoogste 2 jaar in gebruik zijn, zoals bouwketen, noodwinkels en noodlokalen bij scholen.
- Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik.
- Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages.
Bron: Rijksoverheid
De gediplomeerde energieprestatieadviseur neemt kenmerken op van de woning, zoals de afmetingen en de aanwezige isolatie, zoals van het dak en de muren. En de installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.
Op basis hiervan berekent de energieadviseur de energiebehoefte en stelt dan het energielabel nauwkeurig vast en is het mogelijk om verbeteringen aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan.
Bron: Rijksoverheid
Nee, alles dat door de adviseur is opgenomen, zal eerst nog moeten worden verwerkt in de software. Hiervoor is het vaak noodzakelijk dat er nog een en ander wordt uitgezocht en uitgerekend. Energielabels Nederland levert het energielabel altijd binnen 5 werkdagen.
Energielabels Nederland biedt een spoedservice aan waarbij binnen 24 uur het energielabel wordt opgenomen en geregistreerd.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert op de aanwezigheid van een geldig energielabel bij verkoop en verhuur van woningen en in commerciële advertenties voor verkoop en verhuur hiervan.
Eigenaren die geen energielabel hebben geregistreerd, lopen de kans op een boete of een last onder dwangsom.
Bron: De Inspectie Leefomgeving en Transport
De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) heeft van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties opdracht gekregen om te controleren of er op het moment van de overdracht van een woning een energielabel aanwezig is. Zo'n energielabel is namelijk verplicht. Is er bij de overdracht geen energielabel, dan kan je een boete krijgen van € 435.
Bron: De Inspectie Leefomgeving en Transport
Het energielabel heeft voordelen voor de eigenaar van het huis, kopers van woningen en nieuwe huurders:
• Kopers en nieuwe huurders zien direct of een woning energiezuinig of niet zuinig is.
• Het energielabel geeft kopers en huurders een indicatie van de energierekening.
• Het energielabel laat met voorbeelden zien hoe een eigenaar zijn huis energiezuiniger kan maken.
• Het energielabel kan een positieve invloed hebben op de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van een woning.
• Een energielabel kan een positieve invloed hebben op de hypotheekrente. Diverse hypotheekverstrekkers verlenen namelijk rentekorting bij energiezuinige woningen.
• Een groen energielabel kan de verkoop of verhuur van een woning versnellen.
• Ook in de avonden en weekenden mogelijk.
Bron: Rijksoverheid